skater
man met hond
lazy king
hert
fietser
eusebius
ratio
ratio
boom
boom
Prik de bubbel
boom
boom
boom
boom
boom
boom
boom
boom
boom
11 apr 2023

Prik de bubbel

Niet alles schittert wat goud is, niet ieder die zwerft is teloor.

In 20 jaar tijd is je β€˜online ik’ realiteit en noodzaak. Iedereen kan de eigen online ik poetsen en bijwerken tot een ideaalbeeld. Maar wat zijn de goede en slechte kanten hiervan? En wat doet dit met jongeren die niet anders kennen dan dat social media bestaan?

Jongeren zijn veel bewuster en doortastender met social media dan vaak wordt aangenomen.

Tijdens het Stadsgesprek ‘Prik de bubbel’ over Online Identiteit op 11 april in Rozet werden DJ Peachy, modeontwerpster Mirte Engelhard, Stadsdichter Jesse Laport en Stylist Tatanka Cecilia naar de kosten en de baten van hun online persoonlijkheid gevraagd.

Cecilia: β€˜Je bent elke keer bezig een betere versie van jezelf online neer te zetten’ … β€˜Omdat je een voorbeeldfunctie hebt [als je veel volgers hebt], ben je daar ook de hele tijd mee bezig’ … β€˜maar inmiddels denk ik dat het aantal volgers niet definieert hoe populair of sterk je bent’

Mirte: β€˜De modewereld is een wereld van het perfecte plaatje en glamour, maar kijk naar wat je mooi vindt aan jezelf. Leg daar de nadruk op en bouw daar omheen. Geloof in je eigenheid en creativiteit’. 

Nuray: β€˜Als artiest gebruik ik socials echt als tool’. 

Jesse: β€˜Het is een geweldige kans om een online persona te creΓ«ren, zeker als je een merk wilt bouwen’, maar ‘content is the enemy of creativity! Zodra je gaat creΓ«ren voor je volgers is het einde zoek’.

Al snel werd duidelijk: jongeren zijn veel bewuster en doortastender met social media dan vaak wordt aangenomen. Wel blijft het enorm lastig om niet te veel tijd op je telefoon door te brengen. β€˜Er wordt vaak naar jongeren gewezen dat ze verslaafd zijn aan hun telefoon, maar dan wordt vergeten dat veel apps juist gemaakt zijn om je verslaafd te maken. En dat school alles via apps en digitaal doet. En daarbij, veel volwassenen zijn ook niet los te krijgen van hun telefoon. Stop daarom met het stigma van de verslaafde jongere.’

Verschillende tips werden gedeeld hoe je jezelf in toom kunt houden. Je telefoon ’s nachts uit doen. Of je telefoon letterlijk in een kluis leggen en de sleutel aan een vriend(in) geven.

De een vindt socials verschrikkelijk. β€˜ik doe mee met socials vanwege fomo [fear of missing out] en baal er enorm van dat ik een telefoon met socials heb’. De ander ziet vooral de mooie kant. β€˜Ik vind social media geweldig! Ik zou veel vrienden niet kennen en ik zou hier anders ook niet zitten bijvoorbeeld’.

Lan Lan heeft het gesprek fantastisch geleid. Tim heeft als sidekick wederom de zaal op haar grondvesten laten schudden met zijn kritische noot over sociale media. Allon Cheng verzorgde de avond met hapjes. Dj Kid Calderon draaide zijn lekkere plaatjes. Elise Toet: dank voor de foto’s!

sprekers / gasten

Nuray Boga
Nuray Boga
DJ Itshe
Jesse Laport
Jesse Laport
Stadsdichter
Tatanka Cecilia Hodes
Tatanka Cecilia Hodes
Fashion stylist en ondernemer
Myrte Engelhard
Myrte Engelhard
Mode-ontwerper en Social creator

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

* Verplichte velden
Wij behandelen uw gegevens vertrouwelijk
...